Zamanı Odyssey, Eric Hobsbawm Taş Dönemi’nden günümüze kadar dünya tarihinin kapsamlı bir özetini sunan kitap. Kitap, her biri değişik bir vakit dilimini kapsayan on parçaya ayrılmıştır.
Birinci bölüm, “,” kitabın ve hedeflerinin kısa bir özetini sunar. İkinci bölüm, “Dünya”, Taş Dönemi’nden günümüze dünya tarihinin kronolojik bir genel görünümünü sunar. Üçüncü bölüm, “Antik Tarih”, ilk medeniyetlerin yükselişinden Roma İmparatorluğu’nun çöküşüne kadar olan periyodu kapsar. Dördüncü bölüm, “Orta Asır Zamanı”, Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden Rönesans’a kadar olan periyodu kapsar. Beşinci bölüm, “Rönesans”, 14. yüzyıldan 17. yüzyıla kadar olan periyodu kapsar. Altıncı bölüm, “Bulgu Çağı”, 15. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar olan periyodu kapsar. Yedinci bölüm, “Endüstri Devrimi”, 18. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar olan periyodu kapsar. Sekizinci bölüm, “Çağdaş Tarih”, 19. yüzyıldan günümüze kadar olan periyodu kapsar. Dokuzuncu bölüm, “Modern Tarih”, 1990’lardan günümüze kadar olan periyodu kapsar. Onuncu bölüm olan “Sorular ve Cevaplar”, kitapla alakalı sık sorulan soruları yanıtlıyor.
Historical Odyssey, dünya tarihinin kapsamlı ve iyi yazılmış bir genel bakışıdır. Geçmiş ile alakalı daha çok data edinmek isteyen hepimiz için kıymetli bir kaynaktır.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Tarih | Geçmişteki olayların kronolojik kaydı. |
Odysseia | Uzun bir seyahat yahut deneyimler dizisi. |
Geçmiş | Şimdiki zamandan önceki vakit. |
Goblen | Üstünde desen bulunan uzun ve dar kumaş parçası. |
Vakit | Geçmişte, şimdide ve gelecekte varlığın ve olayların gayri muayyen bir halde idame eden ilerlemesi. |
II. Dünya
Dünya zamanı, insan varoluşunun bütün kapsamını kapsayan geniş ve kompleks bir mevzudur. Değişiklik ve ilerlemenin, harp ve barışın, zafer ve trajedinin hikayesidir. Hala yazılmakta olan bir hikayedir ve sonu hemen hemen belirlenmemiştir.
Dünya zamanı, her biri kendine has vakalar ve gelişmelerle karakterize edilen bir takım değişik döneme ayrılabilir. Aşağıda dünya tarihinin en mühim dönemlerinden bazılarının kısa bir özeti verilmiştir:
- Antik Devre (M.Ö. 3500 – MS 500 civarı)
- Ortaçağ Periyodu (ortalama MS 500 – 1500)
- Rönesans (ortalama MS 1300 – 1600)
- Bulgu Çağı (ortalama MS 1500 – 1800)
- Endüstri Devrimi (ortalama MS 17-1900)
- Çağdaş Devre (ortalama 1900 – günümüz)
Bu dönemlerin her biri kendi mühim vaka ve gelişmelerini görmüş oldu. Antik Devre, Mezopotamya, Mısır, Hindistan, Çin ve Mezoamerika’daki ilk medeniyetlerin yükselişine şahit oldu. Orta Asır Periyodu, Roma İmparatorluğu’nun yükselişini ve düşüşünü, Hristiyanlığın ortaya çıkışını ve İslam’ın yayılmasını görmüş oldu. Rönesans, klasik tahsile ve sanatlara olan ilginin yenilenmesini görmüş oldu ve Bulgu Çağı, Avrupalıların ABD’yı keşfetmesini görmüş oldu. Endüstri Devrimi, teknolojik yeniliklerde süratli bir artışa ve çağıl endüstriyel devletin yükselişine yol açtı. Çağdaş Devre, iki dünya savaşı, Soğuk Harp, ABD Birleşik Devletleri’nin küresel bir süper güç olarak yükselişi ve idame eden küreselleşme dönemini görmüş oldu.
Dünya zamanı kompleks ve büyüleyici bir mevzudur ve devamlı olarak tekrar yazılmaktadır. Yeni kanıtlar ortaya çıkarılıp yeni yorumlar sunuldukça, geçmişe dair anlayışımız devamlı olarak gelişmektedir.
III. Antik Tarih
Antik tarih, makalenin başlangıcından MS 5. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun çöküşüne kadar olan geçmişin incelenmesidir. Bu devre Mezopotamya, Mısır, Yunanistan ve Roma’daki medeniyetlerin yükselişini ve düşüşünü ihtiva eder.
Antik tarihin incelenmesi önemlidir zira bizlerden ilkin gelen kültürler ve medeniyetler ile alakalı data edinmemizi sağlar. Ek olarak insan topluluğunun gelişimini ve kendi dünyamızın evrimini anlamamıza destek verir.
Antik tarih araştırmalarında ele alınan başlıca konulardan bazıları şunlardır:
- Mezopotamya ve Mısır’daki ilk medeniyetlerin yükselişi
- Yunan ve Roma medeniyetinin gelişimi
- Hıristiyanlığın ve İslam’ın yayılması
- Roma İmparatorluğunun çöküşü
Tarihsel Yolculuk: Geçmişin Dokusunda Seyir
V. Rönesans
Rönesans, Avrupa’da 14. yüzyılda başlamış olan ve 17. yüzyıla kadar devam eden kültürel ve entelektüel bir tekrar doğuş dönemiydi. Büyük sanatla alakalı, yazınsal ve ilmi başarıların yaşandığı bir dönemdi ve bireyselcilik, hümanizm ve sekülerizmin yükselişine tanıklık etti.
Rönesans, antik Yunan ve Roma metinlerinin tekrar keşfedilmesi, tüccar sınıfının yükselişi ve şehirlerin büyümesi şeklinde bir takım unsur tarafınca tetiklendi. Bu faktörler, klasik tahsil ve kültüre olan ilginin yenilenmesine ve yeni ve yenilikçi sanat, edebiyat ve bilim eserleri yaratma arzusuna yol açtı.
Rönesans büyük bir değişiklik ve çalkantı dönemiydi ve Avrupa camiası üstünde derin bir tesir yarattı. Çağdaş dünyanın temellerini attı ve fikirleri ve başarıları bugün bile insanlara esin vermeye devam ediyor.
Rönesans’ın en meşhur sanat eserlerinden bazıları Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sı, Michelangelo’nun Pietà’sı ve Leonardo da Vinci’nin Son Akşam Yemeği’dir. Rönesans’ın en meşhur edebiyat eserlerinden bazıları Dante Alighieri’nin İlahi Komedya’sı, Geoffrey Chaucer’in Canterbury Hikâyeleri ve Thomas More’un Ütopya’sıdır. Rönesans’ın en meşhur ilmi başarılarından bazıları matbaanın icadı, teleskobun geliştirilmesi ve ABD’nın keşfidir.
Rönesans, büyük yaratıcılık ve inovasyonun yaşandığı bir dönemdi ve dünya üstünde kalıcı bir tesir bıraktı. Günümüzde hala incelenen ve hayranlık duyulan bir dönemdir ve mirası bütün hayattaki insanlara esin vermeye devam etmektedir.
6. Tarihsel Yolculuk: Geçmişin Dokusunda Seyir
Tarihsel Odyssey: Geçmişin Dokusunda Gezinme, Eric Foner’ın insanlık tarihinin öyküsünü dönemin başlangıcından günümüze kadar özetleyen bir kitabıdır. Kitap, her biri değişik bir tarih sürecini kapsayan on parçaya ayrılmıştır.
Foner, öyküsünü bahsetmek için zamanı belgeler, edebiyat eserleri ve sanat eserleri de dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif kaynaklar kullanır. Ek olarak, geçmişe dair içgörüler sağlamak için bir tarihçi olarak kendi deneyimlerinden de yararlanır.
Tarihsel Odyssey, insanlık tarihinin kıymetli bir genel bakışını sunan kapsamlı ve iyi yazılmış bir kitaptır. Geçmişi ve bugünü iyi mi şekillendirdiğini kestirmek isteyen hepimiz için kesinlikle okunması ihtiyaç duyulan bir kitaptır.
Tarihsel Odysseia’da ele alınan konulardan bazıları şunlardır:
- Mezopotamya ve Mısır’da medeniyetin yükselişi
- Yunan ve Roma medeniyetinin gelişimi
- Roma İmparatorluğunun yükselişi ve düşüşü
- Orta Asır
- Rönesans
- Bulgu Çağı
- Endüstri Devrimi
- Çağdaş tarih
- Modern tarih
Tarihsel Odyssey, insanlık zamanı ile alakalı daha çok şey öğrenmek isteyen hepimiz için kıymetli bir kaynaktır. Geçmişin dengeli ve nesnel bir anlatımını sunan iyi yazılmış ve kapsamlı bir kitaptır.
VII. Endüstri Devrimi
Endüstri Devrimi, insanların yaşama ve emek harcama biçiminde büyük bir değişiklik dönemiydi. 18. yüzyılın sonlarında Britanya’da başladı ve 19. yüzyılda dünyanın öteki bölgelerine yayıldı. Endüstri Devrimi, buğu makinesi ve pamuk çırçır makinesi şeklinde yeni teknolojilerin geliştirilmesi de dahil olmak suretiyle bir takım faktörden kaynaklandı. Bu yeni teknolojiler fabrikaların büyümesine ve malların seri üretimine yol açtı. Endüstri Devrimi ek olarak şehirlerin büyümesine ve orta sınıfın yükselişine yol açtı.
Endüstri Devrimi topluluk üstünde derin bir tesir yarattı. İnsanların emek harcama, yaşama ve düşünme biçimlerini değiştirdi. Ek olarak yeni toplumsal sınıfların ortaya çıkmasına ve yeni endüstrilerin büyümesine yol açtı. Endüstri Devrimi çoğunlukla tarihte bir dönüm noktası olarak görülür ve tesirleri bugün hala hissedilmektedir.
VIII. Çağdaş Tarih
Çağdaş tarih, 18. yüzyılın sonundan günümüze kadar olan tarih zamanıdır. Çoğu zaman iki parçaya ayrılır: erken çağıl devre (18. ve 19. yüzyıllar) ve geç çağıl devre (20. ve 21. yüzyıllar).
Erken çağıl devre büyük değişiklik ve çalkantıların yaşandığı bir dönemdi. Endüstri Devrimi insanların yaşama ve emek harcama biçimlerini değiştirdi ve milliyetçiliğin yükselişi Avrupa haritasını tekrar şekillendiren bir takım harbe yol açtı.
Geç çağıl devre, Soğuk Harp, Amerika’nin küresel bir süper güç olarak yükselişi ve dünyanın tecim ve komünikasyon vesilesiyle giderek daha çok birbirine bağlanmasıyla damgalanmıştır.
Çağdaş tarih kompleks ve büyüleyici bir dönemdir ve bugün hala yazılmaya devam etmektedir.
IX. Modern Tarih
Modern tarih, II. Dünya Savaşı’nın sonundan günümüze kadar olan tarih zamanıdır. Soğuk Harp, ABD Birleşik Devletleri ve Çin’in küresel süper güçler olarak yükselişi, Sovyetler Donanması’nin çöküşü, 11 Eylül saldırıları ve küresel mali krizin dünyayı şekillendirdiği bu devre büyük değişiklik ve çalkantıların yaşandığı bir zamandır.
Modern tarih geniş ve kompleks bir alandır ve bununla alakalı kararlı bir izahat yoktur. Sadece, periyodu şekillendiren birtakım temel temalar şunlardır:
- Sömürgeciliğin sonu ve milliyetçiliğin yükselişi
- Soğuk Harp ve nükleer silahlanma yarışı
- Sovyetler Donanması’nin çöküşü ve Soğuk Harp’ın sonu
- Çin’in küresel bir süper güç olarak yükselişi
- 11 Eylül saldırıları ve teröre karşı harp
- Küresel mali kriz
Modern tarih hala yazılıyor ve devamlı gelişen bir alan. Yeni bilgiler ortaya çıktıkça, bu döneme dair anlayışımız değişmeye ve büyümeye devam edecek.
S: Tarihsel Odysseia nelerdir?
A: Tarihsel Odyssey, dünyanın öyküsünü dönemin başlangıcından günümüze kadar özetleyen bir kitaptır. Bütün mühim zamanı vakaları ve şahsiyetleri kapsar ve dünya tarihinin kapsamlı bir genel görünümünü sunar.
S: Zamanı Odysseia’nın yazarı kimdir?
A: Tarihsel Odyssey, Dr. John Smith tarafınca yazılmıştır. Dr. Smith, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley’de tarihçi ve profesördür. Tarih üstüne birkaç kitap yazmıştır ve bu mevzuda biri olan bir uzman olarak kabul edilir.
S: Zamanı Odysseia’da hangi zamanı vakalar ele alınıyor?
A: Tarihsel Odyssey, Roma İmparatorluğu’nun yükselişi ve düşüşü, Rönesans, Bulgu Çağı, Endüstri Devrimi ve Soğuk Harp dahil olmak suretiyle oldukça muhtelif tarihsel vakaları kapsar. Ek olarak, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı şeklinde 20. yüzyılın büyük savaşlarını da kapsar.
0 Yorum